Je remschijven zijn een cruciaal onderdeel van je remsysteem. Ze kunnen zich aan de voor- of achterkant bevinden, afhankelijk van het type remmen dat je hebt. Remmen werken door de remblokken tegen de schijf te drukken om je auto af te remmen en te stoppen nadat je het rempedaal hebt ingetrapt. Daarom is het zo belangrijk om ze te onderhouden door ze regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

Hoe controleert je je remschijven

Er zijn een paar eenvoudige manieren om je remschijven te controleren. Een daarvan is om ze te bekijken en te zien of er duidelijke tekenen van schade zijn, zoals scheuren, kromtrekken of krassen. Een andere manier is om er op te drukken en te kijken of ze te zacht of te hard zijn. Ten slotte kan je naar ze luisteren om te zien of ze ongewone geluiden maken. Als je schade of abnormaliteiten opmerkt, kunt u uw auto het beste naar een monteur brengen voor inspectie en reparatie.

Zelf je remschijven vervangen

Als je denkt dat je je remschijven moet vervangen, is dat niet al te moeilijk. Je moet de auto opkrikken en op standaards zetten, en vervolgens het wiel verwijderen. Vanaf hier kan je bij de remschijf komen als er remblokken op zitten. Als dat het geval is, moet je de remblokken verwijderen voordat je de schijf verwijdert. Als de schijf er eenmaal af is, kan je hem vervangen door een nieuwe en alles weer in elkaar zetten. Zorg ervoor dat je je remmen test voordat je wegrijdt!

4 manieren waardoor je remschijf defect kan raken

Er zijn vier belangrijke manieren waarop je remschijf defect kan raken: 

  • Kromtrekken is de meest voorkomende vorm van defecte remschijven. Dit gebeurt wanneer het oppervlak van de schijf vervormt, meestal als gevolg van overmatige hitte. Hierdoor kan het remsysteem defect raken, dus het is belangrijk om de schijf zo snel mogelijk te laten repareren. 
  • Barsten is een ander veel voorkomend type defect, en het gebeurt meestal wanneer het metaal van de schijf begint af te breken. Als je barsten in je remschijven opmerkt, kan je deze het beste meteen vervangen.
  • Krassen kunnen ook problemen veroorzaken met je remsysteem. Als ze diep genoeg zijn, kunnen ze de prestaties van je remmen beïnvloeden.
  • Groeven ontstaan wanneer er te veel remblokken op één plaats zitten, waardoor ze het metaal van. Dit gebeurt meestal wanneer de remblokken versleten zijn. Als je groeven opmerkt, is het tijd voor nieuwe remblokken!