Bij het aankopen van een brommobiel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk zal je in eerste instantie stil willen blijven staan bij de verschillende soorten specificaties waar een brommobiel over kan beschikken. Wanneer je een voor jou geschikt exemplaar hebt gevonden die je wenst aan te kopen moet je evenwel ook even stil blijven staan bij het afsluiten van een geschikte verzekering. Een brommobiel verzekeren kan net als het verzekeren van bijvoorbeeld een brommer op verschillende manieren gebeuren. Over welke mogelijkheden je op dit vlak nu exact allemaal beschikt en waar je rekening mee dient te houden kom je hieronder te weten.

Je brommobiel verzekeren met een WA-verzekering

De eerste mogelijkheid waar je voor jouw brommobiel verzekeren over beschikt is het afsluiten van een WA-verzekering. Eigenlijk is dit niet zomaar een mogelijkheid, maar wel een wettelijke verplichting. Deze basisverzekering voor brommobielen moet namelijk door iedereen worden afgesloten die een brommobiel in het Nederlands (of bij uitbreiding zelfs Europese) verkeer wenst te brengen. Dit hoeft eigenlijk niet zo’n probleem te zijn. De WA-verzekering staat er namelijk in de praktijk om bekend een financieel zeer toegankelijke verzekering te zijn. Dit is het gevolg van het feit dat ze enkel en alleen de schade dekt die je aanbrengt ten opzichte van derden.

Wanneer je brommobiel verzekeren met een WA-verzekering?

Op het moment dat je de WA-verzekering afsluit voor je brommobiel voldoe je dus meteen aan de geldende, wettelijke verplichting. Dit betekent echter niet automatisch dat de WA-verzekering voor iedereen ook de meest interessante keuze is, integendeel. Belangrijk om aandacht aan te besteden is dan ook dat deze verzekering op geen enkele manier de eigen schade aan de brommer dekt. Dit betekent dat je eigenlijk slechts in bepaalde, beperkte gevallen voldoende hebt aan deze verzekering. Het gaat hierbij dan concreet om de situaties zoals hieronder aangegeven:

 1. Wanneer je een tweedehandse brommobiel met veel levensjaren hebt aangekocht;
 2. Indien je hebt gekozen voor een zeer voordelige brommobiel;
 3. Wanneer je eigenlijk slechts een handvol kilometers met je brommobiel aflegt;

Kan jij jezelf vinden in één van de hierboven aangehaalde situaties? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat de WA-verzekering voor je brommobiel voldoende kan zijn. Is dat niet het geval? Dan zal je wellicht je brommobiel willen verzekeren door middel van een uitgebreidere verzekering.

Je brommobiel verzekeren met een WA+ beperkt cascoverzekering

De tweede optie waarover je beschikt is het afsluiten van een WA+ beperkt cascoverzekering. Je brommobiel verzekeren op deze manier zorgt er eigenlijk voor dat je kiest voor de gulden middenweg. Dit betekent dat je de hoge verzekeringspremie van de allrisk ontloopt terwijl je tegelijkertijd toch verschillende soorten eigen schade verzekerd ziet worden. Ben je benieuwd naar de verschillende vormen van schade die worden verzekerd? Dat zijn de volgende:

 • Schade veroorzaakt door een storm of natuurgeweld;
 • Schade als gevolg van een brand of een ontploffing;
 • Een schadegeval als gevolg van een aanrijding met een wild dier;

De enige schade aan de eigen brommobiel die nog ontbreekt is eigenlijk de schade die door jou zelf is veroorzaakt. Wil je deze ook graag verzekerd zien worden? Dan zal je helaas over geen andere mogelijkheid beschikken dan het afsluiten van een allrisk brommobielverzekering.

Wanneer je brommobiel met een WA+ beperkt cascoverzekering verzekeren?

De WA+ beperkt cascoverzekering voor brommobielen is de interessantste keuze voor mensen die op zoek zijn naar de gulden middenweg voor wat het verzekeren van hun brommobiel betreft. Wat bedoelen we hier nu precies mee? Zeer eenvoudig. Voor heel wat eigenaars van brommobielen geldt in de praktijk dat ze het geen fijn gevoel vinden wanneer hun brommobiel uitsluitend is verzekerd voor schade aan derden. Je brommobiel verzekeren met een WA+ beperkt cascoverzekering zorgt ervoor dat je toch kan rekenen op bepaalde dekkingen voor eigen schade. Dit kan interessant zijn voor mensen die zich kunnen vinden in één van de onderstaande situaties:

 1. Je rijdt vrij frequent met de brommobiel, maar te weinig voor een allrisk verzekering;
 2. Je probeert de kosten voor je brommobielverzekering nog enigszins te beperken;
 3. De brommobiel die je hebt aangekocht kan niet altijd veilig in de garage staan;

Het afsluiten van deze verzekering zorgt ervoor dat je niet hoeft te vrezen voor de hoge kosten van de allrisk, maar tegelijkertijd ben je dus toch verzekerd voor verschillende vormen van eigen schade.

Je brommobiel verzekeren met een allrisk verzekering

Tot slot is er nog de allrisk verzekering voor brommobielen. Dit is natuurlijk de meest complete verzekering die je voor jouw brommobiel kan afsluiten. Indien je kiest voor dit type van verzekering kan je rekenen op alle dekkingen die we reeds eerder op deze pagina hebben aangehaald. Echter worden deze dekkingen nog verder aangevuld met een extra dekking voor eigen schade. Voor alle duidelijkheid, hiermee bedoelen we de schade die je zelf aan je brommobiel aanbrengt. Dit uiteraard niet doelbewust, maar per ongeluk. In het bijzonder voor mensen die bijvoorbeeld dagelijks gebruik maken van hun brommobiel kan dit de beste keuze zijn.

Wanneer kies je nu precies voor de allrisk verzekering?

Allrisk je brommobiel verzekeren zorgt ervoor dat je kan rekenen op een dekking van schade die je zelf hebt veroorzaakt. Dat is een niet onbelangrijk voordeel waar deze verzekering over beschikt ten opzichte van de verschillende alternatieven die op de markt zijn terug te vinden. De vraag die veel mensen zich nu echter stellen is wanneer ze er nu precies het beste voor kunnen kiezen om deze allrisk verzekering af te sluiten. Dat is het geval wanneer je:

 1. Beschikt over een dure brommobiel die je graag optimaal wil laten verzekeren;
 2. Een behoorlijke hoeveelheid aan kilometers aflegt;

Behoor jij tot één van de bovenstaande groepen? Dan is het absoluut interessant om op z’n minst te overwegen om een WA+ volledige cascoverzekering of een allrisk af te sluiten voor je brommobiel. Let wel op, de verzekeringspremie voor deze brommobielverzekering is vrij hoog gelegen. Je moet omwille van deze reden altijd voor jezelf uitmaken of ze voor jou nu wel of niet de beste keuze is.